Reklama
 
Blog | Matěj Hollan

Církve a hazard – historicky první debata na toto téma dnes večer

 

Dnes večer, v úterý 26. února, od 19.30, pořádá v krásném barokním prefektáři sdružení Dominikánská 8 debatu „Štěstí v sázce“ o hazardu, jeho regulaci a dopadech, mezi zástupcem parlamentu, poslancem za TOP09 a STAN a starostou Semil, Janem Farským, teologem Jaroslavem Lormanem a se mnou. Vstup do sálu je z Jilské 7a (kousek od plzeňské hospody U Tygra, kde bude debata neformálně pokračovat). FB událost zde:  Matěj Hollan

26. 2. 2013 11:02

Sdílet na Twitteru Sdílet na Facebooku Tisknout Odeslat e-mailem

Komunikaci s církvemi ohledně hazardu začalo naše sdružení už před rokem. Oslovili jsme všechny cíkve u nás s prosbou, aby se vyslovily proti hazardu, kterého je u nás v podobě proherních automatů nejvíc na světě. Člověk, který se neoficiálně nazývá patronem českého hazardu, ministr financí Miroslav Kalousek, má k církvi dosti blízko, nějakou dobu dokonce vykonával funkci předsedy strany, která se katolictvím ohání už v názvu. Pohled duchovních na hazardní problematiku nás proto zajímá o to víc.

Dnešní debata je prvním faktickým výstupem naší vzájemné komunikace. Pro zastoupení podstatného hlasu politické moci v panelu vystupuje i poslanec Jan Farský, který je spjatý se současnou podobou zákona o loteriích, kterou nejen naše sdružení, ale například i Veřejný ochránce práv setrvale kritizují, neboť obcím sebrala možnost, aby mohly na svém území skutečně regulovat přítomnost hazardních přístrojů.

Vnímá církev hazard spíše jako nástroj ďáblův, jelikož jediným výsledkem všudypřítomných heren je zotročování mysli statisíců lidí, kteří v důsledku silné závislosti do automatů nahází nejen všechny peníze své, ale většinou peníze těch, od kterých si „půjčí“, nebo jim je ukradnou, nebo souhlasí s bratrem Kalouskem, že závislost na hazardu je svobodným rozhodnutím každého a úkolem státu je nabízet možnost prohrát veškeré své peníze za jeden den na každém rohu? 

Reklama

Chytřejší budeme rozhodně večer.