Reklama
 
Blog | Matěj Hollan

Další pokus o odstřel novely zákona o hazardu

Před časem jsem zde popisoval snahu hazardní lobby protlačit do novely loterního zákona - skrze komplexní pozměňovací návrh rozpočtového výboru sněmovny - takové věci, aby se novela stala prakticky bezzubou. Naštěstí se proti tomu vzedmula vlna nevole a novela prošla v podobě, jak byla původně navržena poslanci za ČSSD a KSČM. Tentokrát to zkouší hazardní lobby jinak - prostřednictvím divadelníků apeluje na senátory, aby novelu zamítli. Přiznávám, že je to z části spekulace, ale posuďte z níže uvedeného sami, případně s odhalováním, kdo je za iniciativou, aby novela neprošla, pomožte. Senát o tom totiž bude jednat už ve čtvrtek, 20. 5.!

(Aktualizace: zákon byl nakonec Senátem schválen, 46 PRO, 1 PROTI, takže teď zbývá již „jen“ podpis prezidenta a zákon vstoupí v platnost.)

Všichni víme, že hazardní lobby (mafie) je u nás velmi silná a je jasné, že se bude pokoušet ovlivňovat zákony tak, aby jí to nekazilo byznys. Nějakým zázrakem se jí nepovedlo odstřelit novelu loterního zákona ve sněmovně, pro zákon hlasovalo dokonce 163 poslanců, je proto logické, že se o to pokouší v senátu.

ODS po nátlaku nakonec novelu podpořila také, s tím, že se do toho v senátu pokusí ještě šáhnout a vrátit to sněmovně tak, aby to do voleb schválila. Slova předsedy poslaneckého klubu ODS, Petra Tluchoře: „Poslanci Občanské demokratické strany nepodpoří žádný pozměňovací návrh, který byl předložen, a v závěrečném hlasování podpoří původní, byť nekvalitní verzi tohoto zákona. Jsme připraveni nadále jednat se senátory, zdali by nebylo možné dostat ten zákon do přijatelnější podoby a na květnové schůzi ho v závěrečném hlasování schválit.“ To je první věc, která se „nepodařila“. Senát totiž o tomto zákoně bude „náhodou“ jednat až 20. května, ona Tluchořem zmiňovaná květnová schůze PS se konala dnes, 18. 5. Pokud Senát změní v novele jedinou čárku, musela by se v převolebním týdnu sejít sněmovna na mimořádné schůzi. Nesejde-li se, tak celá novela padá pod stůl a po volbách by se musela projednávat celá znovu… Což je to, o co hazardní společnosti usilují.

Reklama

Peníze pro potřebné

Taktika posunout to v Senátu tak, aby se to v tomto volebním období už do sněmovny nevrátilo a vymyslet si nějaký důvod, proč není možné nechat projít novelu tak, jak je, se dala očekávat. Před cca týdnem vznikla proto jakási iniciativa „Peníze pro potřebné“ – www.penizepropotrebne.cz. Tato deklarace tvrdí, že: „Poslanci přijali novelu loterijního zákona, která zakazuje sázkovým společnostem, aby mohly přispívat jednotlivcům, příspěvkovým organizacím a obchodním společnostem„. Což není pravda. V prvé řadě hazardní společnosti, které vydělávají ne právě malé peníze, mohou přispívat komukoliv se jim zamane, darem, sponzoringem… Jako každá firma.

„Autoři“ této deklarace měli patrně na mysli, že povinné odvody části výtěžku nemohou jít příspěvkovkám, jednotlivcům a obchodním společnostem. To je něco trochu jiného než „zakazuje…, aby mohly přispívat“. Co se týče jednotlivců a obchodních společností, tak to mají myslím „autoři“ deklarace pravdu. Jedním z cílů této novely – krom regulace hazardu – bylo totiž i to, aby hazardní společnosti nemohly dávat peníze komukoliv, na tzv. „dobročinné účely“. To je realita dneška.

Co se týče příspěvkovek, tak „autoři“ deklarace záměrně matou veřejnost. V novele zákona se praví: „(1) Provozovatel odvede část výtěžku podle § 4 odst. 2 k použití v České republice na veřejně prospěšný účel obci nebo kraji, anebo obecně prospěšné společnosti, nadaci, nadačnímu fondu, občanskému sdružení, registrované církvi nebo registrované náboženské společnosti (dále jen “nestátní nezisková organizace”). (…) (3) Provozovatel loterií a jiných podobných her (…) zaslat ministerstvu a příslušnému finančnímu úřadu4a) informaci o rozdělení části výtěžku. V informaci provozovatel uvede tyto údaje:(…) c) dohodnutý konkrétní účel použití části výtěžku„. Většina příspěvkovek je zřizovaná obcemi nebo krajem. Provozovatel tedy jednoduše řekne, že tolik a tolik peněz dá na to a to divadelní představení, nebo na nákup dalekohledu Hvězdárně, nebo na nákup bubínků v mateřské školce (zřizovatelem obec…).

Mírný problém může vskutku nastat u příspěvkovek Ministerstva kultury, protože ty nespadají pod obec, ani město, ale z debaty s autorem zákona, Pavlem Němcem, mi vyplynulo, že to může jít bez problémů dál přes nadace. (Jen nesmí ve správní radě nadace sedět majitel sázkové společnosti…). I kdyby nakrásně musela kvůli novele zákona zrušit třeba Státní opera jednu premiéru, tak je to malá daň za to, že bude možné účinně regulovat a potlačovat tvrdý hazard (VHP, VLT, kasina)! „Příspěvkovky“ může do zákona ostatně vrátit obratem nová sněmovna, ukáže-li se to jako problém, čemuž nevěřím.

Jan Novák“ bojuje

Ale teď se podívejme na onu iniciativu „Peníze pro potřebné„: podepsán – jako autor – pod ní není nikdo. Na Facebooku skupinu Peníze pro potřebné zřídil uživatel „Jan Novák„, který na FB vznikl právě jen kvůli založení této skupiny. Asi 90 % signatářů této celostátní iniciativy je z okolí Uherského Hradiště. Z kontextu a dotazování se hradištských lze usoudit, že „autorem“ je Nadace Děti-Kultura-Sport, za kterou stojí Valenta (šéf SYNOTU). To ale berte ode mne jako neověřenou spekulaci.

Spekulací však není to, že SYNOT sídlí v Hradišti, má tam „koupené“ skoro všechno a zrovna na Hradištsku někdo evidentně přesvědčuje stovky lidí, aby to podepsaly. Jestli formou nějaké tiché pošty, či emailové výzvy „podpořte dobrou věc“, nevím. Jelikož se jedná o celostátní „problém“ a internetovou deklaraci, tak je vyloučeno, aby náhodou tato tematika zajímala pouze lidi z UH. Takto internet nefunguje…

Vtipné je podepisování „deklarace“: Kdokoliv se tam může zapsat pod libovolným vymyšleným jménem, kolikrát chce, z jednoho počítače. Nevyžaduje to žádné potvrzení. Neví se proto, zda jsou ta jména skutečná, zda to opravdu ti lidé podepsali, nebo si jen někdo vystřelil (například je tam podepsané „1.FC Slovácko“ – dříve 1. FC SYNOT…). Hlavně, aby tam bylo hodně podpisů a dalo se tím mediálně mávat.

Národní divadlo závislé na hazardu

Návaznou akcí na tuto „deklaraci“ je včerejší (17. 5. 2010) prohlášení šéfa ND Krno a pražského ND, že kvůli tomu budou muset rušit představení. Minimálně u ND Krno je to naprostý nesmysl, protože příspěvkovky města nebudou muset řešit vůbec nic. Oba pánové však nechtěně potvrzují pravého iniciátora této rádoby šlechetné výzvy: Národní divadlo v Praze spolupracuje již od roku 2002 s loterijním holdingem SYNOT, s jehož společnostmi každoročně podepisuje smlouvu o odvodu části výtěžku na veřejně prospěšné účely. Celkem tak získalo pro financování Národního divadla již více jak 22 000 000,- Kč. Tyto finanční prostředky tak dnes tvoří již pevnou součást rozpočtu Národního divadla,“ vysvětluje ředitel Ondřej Černý. Holding SYNOT významně podporuje také umělecké projekty Národního divadla Krno.“ Holdyngu SYNOT jistě všichni věříme, jak mu jde o českou kulturu.

Takže: máme celkem dobré indicie, aby se dalo tvrdit, že za akcí proti novele hazardu stojí SYNOT, který se oprávněně bojí, že přijde o peníze z tvrdého hazardu. Jsme v situaci, kdy je takřka vyloučené, že by se ještě do voleb sešla znova sněmovna, aby případné změny novely od Senátu přijala/nepřijala a novelu schválila. Je jasné, že hazardní společnosti se snaží stůj co stůj zamezit přijetí této novely, jistě se urputně snaží senátory pozitivně motivovat…

Ta novela totiž může znamenat – když se zastupitelstva obcí pochlapí – že od 1. června nebude nikde povolen ani jeden nový videoterminál, ani jedno kasino a za tři léta se může v Čehách zavřít poslední herna… Ale i když se na to díváme realisticky, tak to bude často znamenat pro SYNOT a spol. snížení výdělku.

 

 

PS.: Pokud u nás kultura – či „pomoc potřebným“ – stojí a padá s penězi ze sociálních dávek, které v automatech končí nejčastějí, tak při přijetí zákona možná nastane konec dobré kultury v Čechách :). Ale upřímně myslím, že to tak horké, jak to ochránce potřebných, SYNOT, teď prezentuje, nebude.