Reklama
 
Blog | Matěj Hollan

Karlovy Vary: hazard si vyškolil vlastní policisty

Na Karlovarském deníku vyšlo dnes unikátní svědectví novináře, který se byl osobě zúčastnit napínavé předem nahlášené kontroly heren v Karlových Varech. Kontrola dopadla dobře, všechny herny jsou úplně skvělý.

mp kvPodle článku se v Karlových Varech konala teatrální, předem ohlášená „kontrola“ za účasti novinářů, která zjistila, že je všechno úplně super a že s ani jednou hernou v Karlových Varech není žádný problém. Co strážníci zjišťovali? Nikoliv dodržování obecně závazné vyhlášky Karlových Varů, která jen uvádí několik desítek lokalit, kde je povoleno provozovat hazard, nikoliv záležitosti týkající se veřejného pořádku, které v § 2 taxativně uvádí zákon o obecní policii, ale dodržování jakési zcela neformální deklarace, v níž se píše, že v hernách nebudou děti a mladiství, tedy víceméně provozovatelé hazardu slíbili, že budou dodržovat zákon.

Jak se přiznal zasahující strážník Hanuška: „Pokud bychom někde zjistili prohřešky vůči deklaraci, nahlásíme to magistrátu. Blokové pokuty na místě neudělujeme.“ Blokovou pokutu za nedodržení právně nevymahatelné deklarace pochopitelně vymáhat nejde, ale podle mého názoru nemá policie právo vůbec dodržování jakési deklarace sledovat a kamkoliv nahlašovat, k tomu jí chybí v zákoně zmocnění.

Když by se to netýkalo zrovna Karlových Var, asi bych se nad tím tak nepozastavoval. O Varech ale od loňského roku víme své.

Jak jsme loni v květnu zveřejnili na Mapách Hazardu, v Karlových Varech netvořila vyhlášku o (ne)regulaci hazardu samospráva, nýbrž přímo provozovatelé hazardu. V dost perverzním dopise karlovarský primátor Kulhánek píše, že „do závěrečné eliminace provozoven zahrnutých do vyhlášky města nebude město zasahovat a výsledný seznam je zaslán od Unie herního průmyslu na základě interního procesu.“ Zní to takřka neuvěřitelně, ale na divoké karlovarském západě je možné evidentně všechno. Pokud si kladete otázku, proč ze svých daní platíte karlovarskou radnici, když ona svou pravomoc přijímat vyhlášky delegovala na majitele heren, tak to máte blbý, protože radnice Vám na ni neodpoví.

 
primátor Kulhánek: vyhlášky píše hazard

V Karlových Varech šel ale hazardní průmysl tak daleko, že si dokonce proškolil policii. Cituji z interního vyjádření zástupců hazardu, které se k nám dostalo minulý rok:

 
Byl problém s kontrolami MP – kontrolovalo se 2x, pokaždé jinou hlídkou a podle jiné metodiky. Ponaučení pro příště: Je třeba nabídnout policii školení metodiky kontrol.

Inu, dobrá věc se podařila, kontroly nezávazné deklarace už dopadly správě, stínový primátor Kulhánek si může poblahopřát.

A vy, pokud se na tohle obskurní divadlo nechcete koukat, podepište petici za vyhlášení místního referenda, které se bude ideálně konat v souběhu s letošními komunálními volbami. Podpisové archy jsou ke stažení na www.agsluzby.cz, kde najdete i seznam mnoha míst, kde je možné referendum podepsat. 

Reklama