Reklama
 
Blog | Matěj Hollan

Méně muziky za směšnou šťástku

Na náměstí Svobody v Brně nyní můžete navštívit po celý měsíc různé slavnosti (vína, jídla, píva a regionů). Jmenuje se to Festival v centru dění. Festival má mohutnou inzerci a na všech plakátech a letácích dominuje rozzářená tvář pana starosty Mgr. Libora Šťástky, neb se festival prý koná pod jeho „záštitou“. Září tím víc, že tuto volební kampaň mu platí voliči ze svého – na akci jde z rozpočtu MČ Brno-střed 600.000 Kč. Slavnosti končí čirou náhodou v pátek 15. října, kdy začínají komunální volby, a to porcováním býka (neplést s medvědem) vlastní rukou pana starosty.

Zubí se na nás vesele z plakátů ten stejný kluk, který byl iniciátorem dnes již naštěstí neplatné protimuzikantské vyhlášky. O Brně a jeho muzikantech se ještě před pár měsíci vyjadřoval takto: „Než aby se všichni žebráci a pouliční alkoholici, vybavení rezavou poklicí do které budou mlátit dlažební kostkou vymlouvali, že jsou pouličními muzikanty a vyhláška se na ně proto nevztahuje, je lepší tuto výjimku zrušit. Svůj smysl by měla v Dublinu, New Yorku, Paříži, ale v Brně? Ruku na srdce, na kvalitní pouliční hudebníky s čepicí na mince v Brně takřka nenarazíte, většinou se jedná o podivíny s bubínky, píšťalkami a také – s lahví tvrdého alkoholu pod nohami.“
Jako jeden z organizátorů úspěšných protestů proti této vyhlášce je mi z konání pana starosty docela šoufl – dát pouličnímu muzikantovi drobné, to bylo panu starostovi proti srsti (pokud nějakou má, lebku má vyholenou), ale to, že mu všichni povinně platíme kampaň, jež je založena na rozlévání chlastu (před prázdninami inicioval starosta vyhlášku zakazující požívání alkoholu na veřejnosti, vyjma jeho akcí) a na tom, že tomu asistují, a teď cituji z programu, Pouliční“ muzikanti, kteří hrají k příjemnému posezení, to je jako co.

….

A když byste někdo měl žaludek něco z předvolebních Šťástkových dobrot na náměstí Svobody ochutnat, musíte si napřed směnit v budce peníze za papírové bony. Jediný smysl tisku tisíců těchto papírků je ten, že je na nich uvedeno jméno Mgr. Libora Šťástky (jeden šťástka à 25 Kč).

Reklama