Reklama
 
Blog | Matěj Hollan

Skoncujme tento víkend s Klausovou érou

 

Tyhle volby jsou z Klausova pohledu extrémně důležité. Buď po nich nastoupí jeho politické dvojče, Zeman, který bude pokračovat v pošlapávání Ústavy, vlastní zahraniční politice, destabilizaci politické scény, prodávání milostí apod. Nebo Jan Fischer, který je jen beznázorový kostým, jenž si střídavě oblíkají různé zájmové skupiny pro dosažení svých cílů. Oba dva představují Klausovy pokračovatele. A protože každý panovník potřebuje, aby ho jeho následovník takzvaně „potvrdil“, snaží se Klaus podpořit Zemana, seč mu síly stačí.

 

Klaus ale udělal svou první vážnou politickou chybu. Amnestií, kdy zastavil trestní stíhání svých spřízněnců, naštval nečekaně velikou část české veřejnosti. Teď je příležitost, aby se hněv lidí soustředil na akt, který může Klause a jeho kruhy skutečná vážně zasáhnout. To nejsou demonstrace a výzvy, na ty se Klaus těší a baví se jimi. Tím aktem jsou prezidentské volby.

Jiří Dienstbier i Karel Schwarzenberg mají plno chyb. Nechci je trivializovat a tvářit se, že mi najednou nevadí počínání této vlády. Funkce prezidenta je ale něco jiného. Oba dva, Dienstbier i Schwarzenberg, jsou úplně normální politikové, kteří představují protipól Klause. Pokud jeden z nich usedne na Hrad, Klause to bude opravdu hodně bolet. Jeho éra totiž bude minulostí.

Pokud bych si troufal odhadnout, kdo z dua Schwarzenberg, Dienstbier má větší šanci, doporučoval bych pro ukončení Klausova panování volit jednoho z nich. Z hlediska šancí na průnik do druhého kola by byla sázka na jednoho koně logická. Nicméně myslím si, že neexistují data, na základě kterých by bylo možné tvrdit, že jeden má výrazně větší šanci než druhý. Ve veřejném prostoru se, i díky aktivitám mým a mých kamarádů, děje spousta spontánních i placených aktivit na podporu kandidátů i na jejich zostouzení, preference lítají vzduchem a kde zastaví v sobotu odpoledne, bude možná překvapivé. V takové chvíli není síla přesvědčit voliče levice k volbě Schwarzenberga a voliče pravice k volbě Dienstbiera.

Dostane-li se do druhého kola proti Zemanovi jeden z nich, bude to volba o jediném tématu – ukočit klausovskou éru a morálně neakceptovatelnou amnestii brát jako její labutí píseň. Pokud to voliči pochopí a přestanou do rozhodování o prezidentovi zatahovat nepatřičná kritéria, že prezident má být pravicový nebo levicový – nežijeme v prezidentské, ale parlamentní demokracii – bude šance na poražení Zemana obrovská.

Zbývá doplnit, proč neuvažovat o dalších kandidátech. Poněvadž jde o většinovou volbu, kde mohou vyhrát jen nejsilnější. Rozdrobení hlasů mezi Roithovou, Fischerovou, Franze je přesně to, co Zeman s Fischerem potřebují. Je na čase přestat si nalhávat, že naše „morální volby“ něco změní. Nezmění nic. Táňa Fischerová svojich několik procent, které mohou chybět Dienstbierovi či Schwarzenbergovi k postupu do druhého kola, nijak nezhodnotí. Pár procent populace sice bude blahem bez sebe, že jsou tu aspoň nějací spravedliví a morální lidé, ale otěže bude třímat Zeman, který spravedlivý, ani morální není a bude slyšet asi tak 1000x víc než jeho oponenti.

Je asi nepříjemné slyšet, že člověk nemá hledět vpravo vlevo a má volit toho svého nejbližsího kandidáta. Že to pak není ta opravdová svobodná demokratická volba. Holt je u nás zkušenost s demokracií a různými typy voleb pořád dost krátká, ostatně jsme i v poměrných volbách schopni kdykoliv si zvolit fujstrany jako Věci veřejné. Toto ale nejsou parlamentní volby, v kterých těch několik procent stačí . Tady ne. Tady pár procent neznamená nic. Ta unikátní možnost ukončit Klausovu éru za úvahu stojí. 

P.S.: Ale jinak je tahle kampaň super. V poslední době vzniklo velké množství spontánních podpor, prezidentská volba se řeší všude. To zavdává mírnému optimismu, že si Češi začínají uvědomovat, že politika je rozhodující způsobem utváří náladu ve společnosti. Za rok se máme na co těšit 🙂

Reklama