Reklama
 
Blog | Matěj Hollan

Stát podporuje kriminalitu. Hazardem

Co má společného Miroslav Kalousek a násilníci z mačetového útoku v Novém Boru? Oblibu heren. Šéf Ministerstva financí a místopředseda TOP09, Miroslav Kalousek, stojí za tím, že Česká republika nerespektuje své vlastní zákony a vinou toho má nejvyšší počet heren na světě, v kterých si vyrábí desítky tisíc gamblerů, z nichž mnozí páchají trestnou činnost.

Patologické hráčství, gamblerství, je nemoc, závislost. Světovou zdravotnickou organizací vedená pod číslem F 63.0. A stejně jako pro opatření peněz na koupi drogy neváhá feťák okrást vlastní babičku, i pro opatření peněz ke „hře“ na automatu přistoupí gambler k podvodům, zpronevěře, krádežím, ale i loupežím či vraždám. Mačetový útok v Novém Boru se shodou náhod odehrál také v herně.

 

Pro pořádek: Gamblerství ve své pokročilé fázi není dobrovolná „zábava“. Závislost na hazardu je velmi silná, podobně jako na pervitinu. Hazardní hra na automatech, videoterminálech či ruletě změní mozek gamblera natolik, že vše, na co dokáže myslet, je hazardní „hra“. (Slovo „hra“ dávám do uvozovek, neboť to hra ve skutečnosti není, protože se nedá naučit, nedá se v ní zlepšovat, automat nelze obehrát.) Při vzniku závislosti je důležitých několik faktorů, např. obyvklý efekt, kdy hráč prohraje v jednu chvíli hromadu peněz a pak už se po zbytek svého hraní snaží tuto sumu z automatu vyrazit a přitom se jen víc a víc propadá do dluhů. Důkaz síly závislosti může být pro běžného člověka v tom, že gamblerům se velmi často rozpadá rodina, přicházejí o zaměstnání, mnoho z nich se pokusí a někteří (asi 600 ročně) dokončí sebevraždu. Gambleři sami přiznávají, že mnoho peněz, které do automatů naházeli, pochází z trestné činnosti.

Reklama


Ministerstvo financí pod Kalouskovým vedením dlouhodobě nerespektuje Ústavu a zákon, povolilo desítky tisíc hazardních přístrojů, které obcházejí veškeré regulační podmínky. Jsou povolovány na 10x delší dobu, než je umožněno zákonem, jsou pro hráče daleko nebezpečnější, poněvadž v nich v jedné hře prohrát několikasetnásobně víc, než umožňuje zákon. Kalouskovo ministerstvo mnoho let porušuje obecně závazné vyhlášky obcí, kdy razí neakceptovatelný právní „názor“, že obec může regulovat jen „svoje“ výherní hrací přístroje, VHP, ne ty přístroje – VLT či rulety – povolované ministerstvem.

Ze svého okolí asi víte, že místa s největší koncentrací heren jsou současně sociálně vyloučené oblasti. V Krně je to „ghetto“ nazývané Bronx: Krno zde v červnu 2010 zakázalo hazardní přístroje a Ministerstvo financí tu obratem povolilo jen během srpna 2010 – února 2011 přes 70 nebezpečných terminálů či rulet.

Pokud se podíváme na souvislost kriminality a provozování hazardu, zjistíme, že stát situace podobné mačetovému útoku v Novém Boru vyloženě podporuje. Nemám znalosti konkrétního případu, abych mohl říci, zda byli útočníci současně gamblery a odepření možnosti hry bylo pro ně spouštěcím impulsem k následnému kriminálnímu činu, nebo zda figurovalo prostředí herny jen jako náhodná kulisa a dominantní roli hrálo vyřizování účtů či rasový podtext. V žádném případě, ani když by to byli závislí gambleři, to nemůže jejich chování omluvit. Mohu však dát ruku do ohně za to, že dokud budou města a obce plné heren s těmi nejnebezpečnějšími formami hazardních přístrojů, podobné situace budou na denním pořádku.

S pravděpodobností blížící se jistotě můžeme říci: Nový Bor nebyl náhodný  – byť významný – exces. Byl to systémový projev systémového jevu, který se bude opakovat, a to stále, dokud se regulace hazardu nedostane v Česku na úroveň vyspělých států.