Reklama
 
Blog | Matěj Hollan

Zásah do srdce

Každé město má svoje srdce. Je to místo, které je v úplném nitru města, místo, z něhož čiší staletími nastřádaná energie, kterou tam cítí i nejzavilejší agnostik, místo, kde každý občan města vědomě či podvědomě vnímá, že se v jeho srdci nachází. Aby srdce města zůstalo funkční, vyžaduje to speciální péči a citlivost pro jeho využití. V Brně je takovým místem, místem, které navíc dosud není zdevastováno nešetrnými zásahy nové doby, náměstí Zelný trh. A právě zde se chystá smrtící útok v podobě výstavby hromadných garáží.

Ve středu Brna se nachází tři veliká významná náměstí – Mendlovo, náměstí Svobody a Zelný trh. Dvě první jsou paralyzována – snad ne nevratně – dopravou či necitlivou rekonstrukcí. Zelný trh je posledním centrálním brněnským významným náměstím, které si svého genia loci dosud uchovalo. A kupodivu i jeho zamýšlená rekonstrukce konvenuje jak s názorem občanů, tak odborníků. Jenže kde se vzal tu se vzal, kdosi se rozhodl, že dohodne s městskými radními, ať mu nechají postavit na Zelném trhu několik desítek garáží.

Ten nápad je nesmyslný už z dopravního hlediska, trendem je automobilovou dopravu z historických center, z úzkých a křivolakých uliček (konečně) vytlačovat, nikoliv jim tam stavět pomníky. Ale projekt je nanejvýš zrůdný ve svém základu, pouhá myšlenka vybudovat přímo na Zelném trhu hromadné garáže je morbidní a je k neuvěření, že brněnští konšelé nad tímto projektem vůbec uvažují jako nad možnou věcí.

Je detailem, jestli by se stavba hromadných garáží realizovala nad povrchem Zelného trhu, nebo pod jeho dlažbou, jak je nyní zamýšleno. Stejně jako vodu nechráníme jen na hladině, ale pod  ní – otrávení podzemních pramenů umrtví vodu i ve studánce – stejně tak musíme dbát i na podzemí takového místa, jako je Zelný trh. To, jak všichni Brňané ví, je protkáno starobylými sklepeními, které jsou jako tepny a komory tohoto srdce.

Reklama

Auta se do garáží nebudou dostávat sublimací přes dlažbu, ale jako novou dominantu nejcennějšího brněnského náměstí podle návrhu radních a investora přijměme obrovskou sjezdovou rampu se semafory a se zvýšeným povrchem náměstí, aby se tam ta auta vůbec vlezla.

Takže nejen rakovina, která není vidět (a o to je zhoubnější), ale nádor se bude tlačit jako boule na povrch a skrze vjezd vytékat na povrch.

Aby byla apokalypsa dokonána, dle statiků se očekává v průběhu kopání garáží zhroucení kašny Parnas.

 

Je to stejně šílené, jako kdyby se v Praze rozhodli, že vybudují podzemní parkoviště v kryptách pod svatovítskou katedrálou. Jako kdyby se radní rozhodli spojit město s peklem a díru udělat přímo vprostřed města…

Když by se radní rozhodli prodat město ďáblu a duši města vyměnit za parkovací místa pro všechny, bylo by to možné brát alespoň jako snahu vyrovnat se mistru Faustovi. Ale to, co je nejděsivější, že tento infarkt má město zažít kvůli 58 privátním parkovacím místům! Kvůli místům pro směšných 58 aut, z nichž 25 má připadnout jednomu hotelu a 33 obyvatelům pár luxusních bytů patřících společnosti Magnum. Jako důkaz, že město je zmítáno zlým duchem, slyšíme od politiků a investora slova, ž e   p r ý   t ě c h   o s m a p a d e s á t   m í s t   j e   t a m   n u t n é   u d ě l a t   p r o t o,  a b y   z  c e n t r a   m ě s t a   n e z m i z e l   ž  i  v  o  o  o  o  o  o  t  ! ! ! ! !

 

Město nemá šanci takovýto brutální řez bez ztráty podstatné části svého srdce přežít. Podepisujte prosím žádost zastupitelům, ať s projektem nesouhlasí, pište jim, ať to nedovolí, nevolte ty, kteří se srdce města snaží zabít. Je to i Vaše srdce.

 



 

Na zastavení tohoto projektu spolupracují dvě občanská sdružení: 4AM – Fórum pro architekturu a média o.s. a Brnění o.s. Společně vypracovali „papírovou petici“, tzv. Žádost Zastupitelstvu města Brna o vyslovení nesouhlasu se vznikem podzemních garáží na Zelném trhu, pod kterou se podepisují brněnští obyvatelé a která bude posléze doručena na Magistrát m.Brna s žádostí o urgentní projednání (když se pod tuto žádost podepíše 0,5 procenta obyvatel města, ZMB je povinno se tím zabývat). Tuto žádost je možno fyzicky podepsat na několika místech v Brně:

Kavárna Švanda (Alfapasáž, Poštovská 8) – sběrné místo

Kavárna Spolek (Orlí 22) – sběrné místo

dále v kavárně Tungsram, Podobrazy, Trojka, Podnebí, Daguerre, Akademické kavárně, literární kavárně Academia, knihkupectví Ženíšek… Dále je možné si ji stáhnout zde, vytisknout oboustranně, podepsat a odeslat na uvedenou adresu.

Kromě toho byl dne 10. 8. 2010 odeslán otevřený dopis ministru kultury Jiřímu Besserovi, ve kterém ho zástupci občanských sdružení společně s téměř padesáti architekty, urbanisty a historiky umění upozorňují na úskalí městem schváleného záměru vybudovat soukromé garáže pod nejstarším brněnským náměstím.

http://www.facebook.com/pages/Nesouhlasim-se-vznikem-podzemnich-garazi-na-Zelnem-trhu-v-Brne/143117392369340?ref=ts