Reklama
 
Blog | Matěj Hollan

Zatýkání politiků je super, korupci to ale nevyřeší

Veselte se a tři dny a tři noci se radujte. S tímhle měli dnes vládcové naši předstoupit před kamery. Pokud se zpětně neukáže, že policie si to celé nevymyslela a že máme co dočinění s policejním státem, jsme svědky zcela přelomové a radostné události. Policie se definitivně emancipovala a nebojí se zatkout kohokoliv, byť sdílí jedno lože s premiérem. To je bez debat super.

O tom, že se ve vrchních patrech politiky daří korupci a rozkrádání státu jako houbám po povodni, mluvíme všichni pořád. Určité věci – třeba proč dobrovolně odešli tři mušketýři Fuksa, Šnajdr a Tluchoř ze sněmovny, aby umožnili projít církevním restitucím, nebo proč Kalouskovo ministerstvo vždy za všech okolností hájí zájmy hazardní mafie – se bez mohutné korupce vysvětlit nedají. Samozřejmě, je nezbytné ctít presumci neviny, protože to je alfa omega demokratického státu. Takže třeba Kalousek je před zákonem čistý jako anděl.

Vlastně je to hra o to, jestli před policií dokážete svoje čachry skrýt, nebo ne. Fér. Konečně! Protože do nástupu této vlády to fér nebylo – policie konat nemohla. Jak nám jednou v létě 2010 popisoval na protikorupčním semináři Kubice, od určitého okamžiku začali politici, ministři, premiéři práci policii ničit, na protikorupční policajty se vymýšleli nesmyslné obvinění a stíhat nejvyšší patra politiky nebylo možné. Pak se v dubnu 2011 Kubice ministrem sám stal a začaly se dít věci. Zatýká se zleva zprava.

Zatím tedy nebyl odsouzen ani Rath, ani Parkanová, ani Šiška, natož Nagyová s Tluchořem a Fuksou, takže na definitivní verdikt je brzo, ale trend je jasný – a ihned dodejme, že je na čase, aby zde začal fungovat profesionální občanský policejní watchdog, protože když se nám konečně tato část státní moci emancipovala a nabyla na síle, musí být pod kontrolou veřejnosti, jinak bude mít tendenci svou moc zneužívat, tak jako jakákoliv složka moci bez veřejného drobnohledu.

Politici se mohou k dnešním událostem stavět buď jako nebezpeční demagogové a tvrdit, že všechno zlo je v ODS, nebo si včetně ČSSD uvědomí, že policie zatýká lidi z ODS je proto, že je zrovna u moci a že když ještě vládli sociálnědemokratičtí premiéři, tak to policie udělat nemohla.

Nezávislost policie ale k fungujícímu právnímu státu nestačí. Česku chybí standardní legislativní protikorupční infrastruktura, nejlépe zosobněna v devíti legislativních opatřeních, které definovala Rekonstrukce státu. Když by už platil zákon o zveřejňování smluv, policie by nemusela zkoušet hledat smlouvy pražského dopravního podniku. Když by už byl účinný jedenáct let odkládaný služební zákon, neznamenal by dnešek faktický kolaps fungování úřadů, ale státní aparát by fungovat normálně dál. Pokud by bylo průhledné účetnictví politických stran, na internetu zveřejňované majetkové přiznání, když by existovala vlastnická politika státních firem a jasná kritéria pro nominaci do dozorčích rad, aby to nebyly trafiky jak dnes, mohli bychom být úplně jinde. Nemuselo by docházet k policejním zásahům jak v béčkovém hollywoodském filmu, protože by jednoduše byly daleko menší korupční možnosti a politika by byla zcela jistě kultivovanější a méně prorostlá organizovaným zločinem.

Spojovat dnešní show se zásluhami „protikorupční“ vlády, jak píše Ondřej Kundra, je proto hodně odvážné. Kromě anonymních akcií vláda neudělala pro nastavení lepších legislativních podmínek vůbec nic, dokonce aktivně – a to především hlasy ODS – zákony blokuje (služební zákon, registr smluv) a destruuje (financování politických stran okleštěné o kontrolní a sankční mechanismy) či navrhuje absolutní paskvily (o státních úřednících, novelu infozákona loni na podzim). Nečas se protikorupční legislativě trvale směje, jako prakticky celá ODS.

Smysl by mělo říkat, že on sám nezasahuje do vyšetřování a Kubice asi taky ne – ale dělat, že je to výsledek chování vlády, je lakování na růžovo. Přesto jde o velmi výrazný počin a je teď na nás a na politicích, aby skutečně pochopili, že je naprosto nezbytné vylepšit naši legislativu o zákony, které budou kriminální činnost výrazně znepříjemňovat.

Když si politici sami na sebe neupletou bič a budou dál zkoušet krást a doufat, že si jich policie nevšimne, nedůvěra lidí v politiku bude dále padat a nečeká nás nic jiného než posilování fašoidního Okamurova Úsvitu a Strany přátel organizovaného zločinu (SPOZ). Doufám, že to varování je už tak výrazné, že to pochopí i poslanci ODS a umožní přerod Česka v zemi, kde díry v zákonech k rozkrádání státu přímo nevybízejí.

P.S.: Pokud mě někdo podezíráte z toho, že stojím v pozadí celé policejní akce, máte pravdu. Šéfredaktor Erik Tabery má dnes narozeniny a tohle byl takový můj malý dárek – věřím, že ho ocení.

Reklama