Reklama
 
Blog | Matěj Hollan

Máte rádi přírodu? Volte Dienstbiera nebo Schwarzenberga

 

Jsem – kromě jiného - ekolog. Nechci prolomení limitů těžby, nechci vykácení Šumavy. Vím, že dva zatím vedoucí kandidáti na prezidenta, Zeman s Fischerem, představují úplný protipól mých názorů.

 

Zemanova vláda byla proslulá orientací na těžbu uhlí a válcováním přírody, Zeman sám neopomene často zdůraznit, že nesnáší ekology a zelené stejně jako jeho politické dvojče Klaus. Fischerova vláda byla v tomto ohledu totožná. Fischer sám je napojen Mosteckou uhelnou, za jejíž zájmy ve vládě bojoval.

Všichni ostatní kandidáti, Bobošíkovou nepočítaje, by byli pro mne z tohoto pohledu lepší a věřím, že by neblokovali, aby se Česko stávalo zemí méně závislou na uhlí, s kvalitním managementem ochrany přírody, namísto managementem jejího ničení. Prezidentská funkce na to má sice, krom vet, vliv neformální, ale i ten je, jak víme z doby prezidentování Havla a Klause, podstatný.

Kdyby bych měl proto podle tohoto kritéria, musel bych volit kandidátku Zelených a předsedkyni politické strany Klíčové hnutí, Táňu Fischerovou. To ale neudělám.

 

Fischerová svou kampaň pojímá jen jako dobrou platformu pro prezentaci svých názorů, bez ambicí skutečně o zisk prezidentského mandátu usilovat. To odvozuji z toho, že její kampaň nemá záměrně skoro žádné finance, reklamu. Její preference se proto zákonitě drží v hodně nízkých číslech.

Pokud by na Hrad nekandidoval Zeman s Fischerem a nebyli by zatím favority volby, fakt, že můj hlas pro Fischerovou propadne, by mi nevadil. Takto mi to ale vadí, protože můj hlas pro Fischerovou odebere hlas pro Dienstbiera či Schwarzenberga, kteří sice nejsou ultraekologové, ale v mnoha otázkách, například co se týče bezzásahovosti na Šumavě, se s ni mi shodnu. V něčem bychom se asi neshodli, ale to už tak v politice chodí.

Ostatně Schwarzenberg byl za Zelené ministrem a Dienstbiera ještě nedávno podporovali.

Pro moji práci bude proto daleko výhodnější, když na Hradě bude někdo z těchto dvou, kteří se setrvale pohybují na 3. – 4. místě v průzkumech, než když tam bude Zeman a Fischerová skončí hluboko v poli poražených.

Aby to nepůsobilo, že si vybírám jenom podle názorů na ekologii – není tomu tak. Ve své volbě zohledňuju i jiné otázky a pokud by nehrozil Zeman s Fischerem na Hradě, volil bych Roithovou. Jelikož ale ani ta nemá šanci se do druhého kola dostat, budu volit Dienstbiera, který tu šanci má. (A nebo Schwarzenberga, pokud se v zítřejších výzkumech ukáže, že má daleko víc procent než kolega Dienstbier a jeho kampaň bude mít tendenci významně posilovat.)

Chcete-li na Hradě někoho, kdo reprezentuje Vaše postoje aspoň trochu, uzpůsobte tomu svoji volbu. Aby Vás kandidát prošel aspoň do druhého kola, potřebuje získat cca 20 %. K tomu je vhodné při Vaší volbě přihlížet.

Reklama