Reklama
 
Blog | Matěj Hollan

Poděkujte Kalouskovi za nelegální hazard v Brně

V Brně je v současné době asi 150 kusů výherních hracích přístrojů povolovaných městskými částmi. Ale současně tu máme kolem pěti tisíc hazardních automatů, které sem povolilo Kalouskovo Ministerstvo financí. V loňském roce bylo ministerstvo opakovaně vyzváno, aby zrušilo ty hazardní přístroje, které byly provozovány v rozporu s brněnskou vyhláškou. Navzdory příkazu Ústavního soudu úředníci ministerstva nedělali až do konce roku 2011 nic. A od té doby se Kalouskovi podřízení vymlouvají, že jim rušení povolení neumožňuje nový zákon, kterým obcím do konce roku 2014 odebral možnost hazard regulovat.

Shrňme si to:

2007 – 2009: masivní povolování videoloterních terminálů, elektromechanických rulet apod, po tisících.

prosinec 2009: Brno přijímá vyhlášku, kde zakazuje provoz klasických VHP v sousedství škol, nemocnic, úřadů, kostelů a pod.

Reklama

červen 2010: Brno zpřísňuje vyhlášku – zakazuje na základě zkoumání dopadů hazardu provoz přístrojů ve všech sociálně vyloučených oblastech (Bronx a kol.).

srpen 2010: Kalouskův úřad písemně ve své metodice slibuje, že bude respektovat všechny vyhlášky a nebude tam, kde je zakázán provoz VHP, povolovat ani svoje přístroje.

srpen 2010 – únor 2011: Ministerstvo tuto svoji metodiku porušilo jenom v Brně více než 1000x. Za půl roku stihlo do Brna povolit 1414 svých automatů, z toho přes 1000 v rozporu s vyhláškou.

Květen 2011: 404 lidí poslalo na Ministerstvo financí žádost, ať zruší ty automaty, které povolilo v rozporu s vyhláškou.

Červen 2011: Ústavní soud rozhodl, že obce mohou a vždy mohly regulovat veškeré druhy hazardních přístrojů. Hned týden na to aktualizovalo Brno vyhlášku, kde výslovně uvedlo, že zakazuje v sousedství škol a pod. a na vybraných místech provoz všech druhů hazardních přístrojů.

Srpen 2011: Kalouskovo ministerstvo napsalo, že ho podnět brněnských občanů ani vyhláška nezajímá, že nebude rušit nic.

Září 2011: Ústavní soud přikázal Ministerstvu financí, aby vždy, když se jeho automaty ocitnou v rozporu s obecní vyhláškou, zahajovalo takzvaná přezkumná řízení a automaty rušilo.

Říjen 2011: Občanské sdružení Brnění poslalo v souvislosti s nálezem Ústavního soudu na Ministerstvo financí další podrobný podnět ke zrušení všech přístrojů, které vyhláška z června 2011 zakazuje. Ministerstvo poslalo Brnění doprdele.

Prosinec 2011: Brno vydává další vyhlášku, kde ještě rozšiřuje seznam míst, kde se nesmí žádné automaty provozovat.

Leden 2012: začlo platit přechodné ustanovení, podle kterého nemohou obce až do roku 2014 hazard regulovat. Přestože všechny brněnské vyhlášky byly platné podle předchozího právního stavu, ministerstvo nyní argumentuje, že mu to neumožňovalo rušit automaty už od loňského května. Což je sice trapná a retroaktivní argumentace, ale určitě funkční, protože několik tisíc automatů furt jede a peníze se sypou.

Na krásnou časovou osu brněnského případu, ale i celé historie porušování zákona, se můžete podívat v článku na Datablogu IHNEDu.

 

Gratulace za tisíce hazardních přístrojů a za herny na každém kroku, které už neměly Brně dávno podle zákona co dělat, směřujte těmto lidem:


1. Miroslav Kalousek – místopředseda TOP09, ministr financí, který nad hazardem drží ochranou ruku od doby svého nástupu do úřadu v roce 2007, [email protected],

2. Tomáš Zídek – náměstek ministra zodpovědný za sféru loterií, [email protected],

3. Karel Korynta – šéf Státního dozoru nad sázkovými hrami a loteriemi, úřadem, který má povolování a rušení automatů v kompetenci,[email protected],

4. Jan Řehola – zastupující šéf Státního dozoru, [email protected],

5. Marika Karpf – úřednice mající agendu povolování na starosti, [email protected].

Své finanční dary jako výraz díků za nejen brněnský ráj hazardu posílejte na adresu: „Celostátní kancelář TOP 09, Újezd 450/40, 118 00 Praha 1. Ve své bance pak zadejte příkaz k převodu přímo na oficiální konto TOP09 u České spořitelny 20091122 / 0800. Do políčka „zpráva pro příjemce“ uveďte celé své jméno / firmu, telefon a úplnou adresu. Fyzické osoby uvedou jako variabilní symbol své rodné číslo, právnické osoby své IČ. Každý dárce bez rozdílu uvede jako specifický symbol číslo: 5555.“ Kalousek Vám to oplatí na dětech.