Reklama
 
Blog | Matěj Hollan

Rána přes dušku

Vadilo by mně, kdyby se na úřadě vytvořila "mafie" hráčů na pozoun a místa na úřadě by byla obsazovnána na základě umu na něj housti. Ti, kdo by hráli na trubku a všichni ostatní by byli odejiti. Vadilo by mně, kdyby lidé milující kokosovou zmrzlinu a nesnášející vanilkovou vyhazovali z práce ty, kdo kokosovou nemusí. Vadilo by mi, pokud by úřad ovládali lidé ze starokatolické církve a jiné by mezi sebe nevzali. Vadilo by mně, kdyby na úřadě vládla klaka jezdců na rotopedu a silniční cyklisté by měli utrum.

Věřím a jak mohu, tak se o to zasazuji, že žijeme v natolik svobodomyslné společnosti, v níž je všem jedno, jakou kdo jí zmrzlinu, zda fandí Spartě nebo Bohemce, jestli nosí trenky, slipy, tanga nebo chodí s holó řiťó, zda má raději Vondráčkovou nebo Davida, jestli má radši kočky nebo psy, je-li homo, hetero, bi, nebo k „tomu“ potřebuje sedum bytostí různých pohlaví jako na bájné planetě podle Vesny ze Samotářů a snad i jestli volí levici nebo pravici (i když tam už je to někdy problém ;-).

Věřím také, že naši svobodnou společnost nerozhází, když se někdo není schopen vyjádřit jinak než neomaleně, hrubě, sprostě, jako hulvát. Koneckonců tatíček tohoto stylu politiky, někdejší tuzemský premiér, se na vlně Lukoilu dere znova do politiky a předchozí premiér nebyl také zrovna znejdistingovanějších.

Pan odborář Dušek – o kterém nic pořádného nevím a v této „kauze“ mě jeho osoba a co provedl také nijak nezajímá – se opřel do vedení Českých drah a Ministerstva dopravy. Tedy do institucí, na něž nadává nemálo lidí. Pokud se nepotřebujeme rozplývat nad jemností jeho galantního vyjádření, řekl nám pan odborář jednu celkem varovnou věc: do vedení těchto důležitých institucí jsou přijímáni lidé jen na základě sexuální orientace. Tuto zprávu patrně nikdo z nás předtím neslyšel, panu Duškovi to nemáme důvod nevěřit, ale ani věřit! Je to jen jeho vyjádření.

Reklama

Dám ruku do ohně za to, že pokud by o sobě pan xy, dejme tomu Dušek, prohlásil, že je homosexuál a že je kvůli tomu v práci šikanovám, sešikovala by se okamžitě armáda jeho obhájců, klidně i včetně mě. Dušek však celkem dost humpoláckým způsobem označil za šikanující homosexuály.

Ptal jsem se těch, co Duška ihned odsoudili, jak by popsali situaci, když by zjistili, že nějaký úřad ovládá klika leseb (nebo kozorohů, to je jedno), že přijímají jenom lesby a nelesby a muži musí pryč. Jak by tu situaci hodlali popsat, bez toho, aniž by řekli, že zde panuje diskriminace na základě sexuální orientace. Přece nelze tvrdit, že se taková věc nemůže stát! Odpovědí mi bylo, že sexuální orientace je věcí natolik intimní, že o ni nikdo jiný nemá právo mluvit. Jo, ale jak tedy, když zjistím, že někdo někoho přijímá do úřadu jen proto, že je homosexuál (nebo kozoroh, to je jedno), byť je odborně daleko méně schopnější než nehomosexuál (nekozoroh), mám toto sdělit? Nad tím přeci nejde jen tak mávnout rukou. Odpovědí mi bylo, že sexuální orientace je věcí natolik intimní, že o ni nikdo jiný nemá právo mluvit.

Netuším, jestli na MD a ČD panuje sexuální diskriminace. (Tedy upřímně, sehnal jsem si nějaké informace od lidí z vedení drah, ale nemám právo to šířit a hlavně je „můj názor“ úplně jedno.) Podle jednoho celkem známého odboráře ano. Odborář však nikam nedonesl žádné „seznamy homosexuálů„, jen to prohlásil. Nevíme jeho motivaci. Pokud lže a takto uboze se mstí, třeba proto že je neschopný a je pozásluze vytlačován lepšími, tak je to velice hnusné a zasloužil by rozbít hubu… Ale taky lhát nemusí.

Věřím, že nezávislý tisk tu je od toho, aby k takto závažnému sdělení – sexuální diskriminace na dosti vysokých místech – zkusil zjistit podrobnosti. Ne, aby strkal hlavu do písku, protože to téma je „citlivé“.

Pro pořádek přikládám svůj článek z minulého roku na téma diskriminace homosexálů.