Reklama
 
Blog | Matěj Hollan

Topolánek není antisemita! Obhajoba bývalého šéfa ODS

Přečetl jsem si v sobotu Topolánkův výrok o Židech v novinách a stejně jako všichni jsem zcepeněl. Jednoznačný a neoddiskutovatelný konec politika, který se snížil k něčemu tak ubohému, že druhému přisuzuje na základě příslušnosti k nějaké víře charakterové vlastnosti. A to ještě tak uboze, že prohlásil, že Fischer je Žid, to znamená, že když jde do tuhého, tak uhne ještě dřív než gay. Pak si člověk poslechne zdrojový rozhovor a má pocit, že je tady něco strašně špatně...

Nejprve ta videa. Bez jejich zhlédnutí samozřejmě nemá smysl si na věc dělat názor. Zde, zde a zde.

Člověk za ruční kamerou (který s ní patrně zachází poprvé a jednoznačně to nevypadá, že je to točeno pro vnější použití, což je ale jedno) si povídá s Topolánkem. O gayích, o ženách, o Češích o křesťanství. Dozvíme se, že Topolánek má mezi gayi plno přátel, že si ke Slamečkovi chodili užívat s Lucií Talmanovou, dokud to nebylo veřejný (myslím). Že by ale přesto nehlasoval pro adopci dětí homosexuály, protože v sobě cítí křesťanský smysl pro rodinu. Je to prý jeho osobní problém, přes který se dosud nedokázal přenést a ani nechce, ale třeba Lucka s adopcí homosexuálů problém nemá. Vykládá svoje laické názory na Bibli, na křesťanství, konstatuje fakt, že katolická církev vymývala lidem mozky za účelem chopení se moci (což se učí na základních školách – inkvizice, upalování čarodějnic, prodávání odpustků atd.) a že katolická církev nerovná se křesťanství (taktéž učivo základní školy). Vykládá svoje názory na Romy, uvádí, že nechce bojovat za skupinová práva, že ho za Romy (říká cigány) nebaví bojovat, že je pro něj důležitější prosazovat individuální svobody. Řiká, že neumí generalizovat češství, že ho napadají slova jako předposratost, závistivost, malost, ale že by to nechtěl generalizovat. (Pan prezident Havel měl pro to souhrnný pojem „čecháčkovství“.) Dozvíme se, že Paroubek dělá politiku pro knedlozelovepře (rozuměj např. boj proti poplatkům u lékaře, třem dnům nemocenské).

Je věcí vedlejší, zda s jeho názory souhlasíme nebo ne. Jsou to normální názory. Je také věcí vedlejší, jestli používá vulgarismy, nebo ne, používá je patrně od narození, někomu to vadí, někomu ne. A je také ostatně věcí vedlejší, zda jsme pravičáci a zda Topolánka máme rádi nebo ho nesnášíme, jestli mu věříme nebo nevěříme.

Reklama

Pán za kamerou z Topolánka dlouze páčí pět adjektiv charakteristických pro gaye. Topolánek mu na to odmítá odpovídat, protože tvrdí, že lidi podle toho neposuzuje. A nechce na to přistoupit poměrně zarputile. Nakonec to uvede na příkladu, (parafrázuji, přesně je to v tom posledním videu): „Slamečka (pozn.: o něm se předtím baví jako o svém kamarádovi) je gay, a myslím si, že když jde do tuhýho, tak uhne. A Fischer (pozn.: Topolánkovým přičiněním se stal premiérem), ten je Žid, a ten uhne ještě dřív. Chápeš? To nesouvisí s tím, že je nebo není gay, to souvisí s jeho charakterem.

Tak. A z toho, že Topolánek v cca čtvrthodinovém rozhovoru, kde říkal svoje názore na gaye, použil spojení Fischer a Žid (což je stejně známá informace jako že Topolánek je ateista či že je Cyril Svoboda katolík), aby ukázal, že je jedno jestli je kdo gay nebo žid, že to nemá souvislost s charakterovými vlastnostmi, někdo záměrně udělal protižidovský výrok s cílem jeho autora zlikvidovat!

 

Můj kamarád, student JAMU byl vyhozen z tohoto ústavu pro hanobení rasy a antisemitismus. Na zeď na kolejích totiž namaloval obrácený hákový kříž a nápis „Žide! Zmiz! Smrdíš! Jako moje babička nebo moje srdce!“ Stalo se tak v předvečer premiéry jeho divadla Heil Hou, které pojednávalo o nebezpečí neonacismu (texty Národního odporu apod.).  Přestože VŠICHNI věděli, že tento můj kamarád je antifašista (podobných divadel bylo víc), přesto ho z JAMU vyloučili právě za to. I přes posudek Miroslava Mareše (přední český odborník na extremismus). Trvalo to několik let, než soud toto nesmyslné vyloučení zrušil. A sluší se dodat, že můj kamarád na JAMU mnoho lidí hodně štval a že se choval někdy ne moc pěkně a že ze strany vedení byla dlouhodobá touha ho vyrazit. A tak si vymysleli že je fášek, odhlasovali si to a vyhodili ho.

Jiří Paroubek někdy, když byl premiérem a měl svou knedlozelovepřovskou road show s Krampolem, byl nařčen, že je rasista, protože se smál Krampolovu vtipu o Romech… Reflex (!) napsal, že JP má 100 a jednu chybu ale rozhodně není rasista, protože se směje!

 

Na Topolánkovi mi vadí hodně věcí. Krytí Čunka, toskánské jachty, 70mld přílepky pro ČEZ. Jako u dalších asi 50 vrcholných politiků všech stran. Na ODS a jejich členech mi vadí milion věcí, vadí mi totální prorostlost s podnikatelským prostředím, ignorance občanské společnosti, šílená korupce ve vyšších i nižších patrech (brněnská ODS) atd. a nedokázal bych ji nikdy volit! Nic mně není do vnitrostranické boje v ODS, ať si tam mají, koho chcou.

 

Neumím ale připustit, že se někdo rozhodne, že nějakého člověka zlikviduje na základě toho, že o 180 stupňů obrátí jeho výrok a řekne, že je to fášek!!!!!!!!! Dříve se takového praktiky používali k likvidaci třídního nepřítele, při tzv. politických procesech. Takhle prostě ne!!!

 

Matěj Hollan

autor je ekologický aktivista, člen Občanské koalice Nádraží v Centru, zpěvák gregoriánského chorálu, herec v několika antifašistických či o holocaustu divadlech, člen Strany Zelených a milovník vepřo knedla zela