Reklama
 
Blog | Matěj Hollan

Zákon o hazardu psaný krví

Hazardní mafie zvítězila! To je jediné, co člověka napadne při čtení komplexního pozměňovacího návrhu rozpočtového výboru k původnímu návrhu novely loterního zákona. Základní nastavení: hazard všude!

(Na konci článku aktualizace, ohledně podoby, co nakonec poslanci ve třetím čtení schválili.)

Taky si myslíte, že by bylo na čase, aby česká města přišla o titul nejzahazardovanějších měst Evropy? Že by nebylo od věci, kdyby stát zakázal hazard, který s sebou jako bonus přináší nárust kriminality, dealování drog, možnost bez problémů vyprat skrz automaty jakékoliv množství špinavých peněz, sem tam vraždu či násilný čin, estetiku lahodící oku, rozpady rodin, zanedbávání péče o dítě atp.? A že když už nic jiného, tak že v době finanční krize je celkem luxus podporovat toto „podnikání“, jež je pro stát dosti ztrátové (důsledky sociopatologickézho gamblerství a praní špinavých peněz)? Tak to laskavě řeknětě svým zákonodárcům, kteří se chystají tento týden na schůzi sněmovny odhlasovat anarchistický zákon, jehož základním posláním je legalizovat tvrdý hazard všude.

Stručná „historie“ tvorby novely

Reklama

Současný loterní zákon je hodně zastaralý, je v něm pár závažných nejasností a vznikl jakýsi podivuhodný úzus, že některá jeho podstatná ustanovení není třeba dodržovat. Ale o tom jindy. Z hlediska regulace hazardu je v současném zákoně nejdůležitější zaprvé to, že obec může ze svého města vykázat výherní hrací přístroje (VHP), ale nemá příliš vliv na videoloterní terminály (VLT). Ty narozdíl od VHP mohou žrát peníze i karty a „dovolují“ prohrát řádově víc. „Příliš“ píši proto, že už skoro rok má podle vlastního rozhodnutí ministerstvo financí – které VLT povoluje – vyhovět žádosti o povolení výhradně po souhlasu obce. Ministerstvo však toto své rozhodnutí ignoruje a povoluje VLT i přes explicitní nesouhlasy obcí. Za druhé je důležité, že dnešní zákon stanoví taxativně místa, kde hazard být provozován nesmí, a chrání i blízké okolí (do 100 m) od těchto míst.

Novela zákona měla obcím zaručit, že budou účastníky povolovacího řízení i VLT i kasin. Dále měly mít obce možnost vyhláškou stanovit, že nechtějí ani VHP, ani VLT, ani kasina. Po takovéto vyhlášce by dříve povolené herny s terminály musely do tří let zavřít krámek, i když dnes mají povolení několikanásobně delší. Oproti dnešku výrazný posun.

První do to hrábla vláda. S obavou, že by pro obce bylo strašně administrativně náročné, aby se účastnily povolování hazardu na svém území, doporučila, aby účastníky povolení být nemohly. Když by byly, mohlo by to podle vlády „ve svém důsledku vézt až k ochromení povolovacího systému“. Znamená to, že se dočkáme jako na běžícím pásu vyjádření: „Jejda, my jsme si té Vaší vyhlášky nevšimli, to se moc omlouváme, těch sto terminálů však za 10 let zmizí, tak jakýpak copak, ne? příště si už dáme majzla ;-).“

Tuto vládní „obavu“ přejali hoši a holky z rozpočtového výboru a ještě to vyšperkovali. Výsledkem jejich usilovného snažení je:

  • ruší se část zákona, že automaty nesmí být ve školách, nemocnících, kostelech, léčebnách závislých atd. Takže si je možné s úspěchem zažádat třeba o automat pod oltářem. Ruší se také zákonem daná ochranná vzdálenost od těchto budov. Pokud dnes platí zákaz povolovat automat např. v mateřské škole a v její blízkosti, nově musí zastupitelstvo vydat vyhlášku, že si to v nějakém okruhu školky (nikoliv v ní, to je podle novely možné) nepřeje. Pokud obec vyhlášku nevydá, nezbývá úředníkům než povolit cokoliv kdekoliv, zákonodárcům je to jedno.
  • obce mohou nově regulovat všechen tvrdý hazard, ale jen na celém území obce, nebo nikde. To není systémově vůbec špatně. Dnešní stav, kdy zastupitelé povolí hernu v jednom domě a ve vedlejším ji zakáží, kdy nechávají herny vlastněné zastupiteli a jejich kamarády a konkurenci zakazují, je hrozivý. Ale je to neakceptovatelné ve chvíli, když zákon sám nedává hazardu žádné omezení (proč?!?!?!?) a bez této vyhlášky musí úřednici na ministerstvu i na obci povolit vše. Snad bude dost obcí, které k plošnému zákazu sáhnou, když nic jiného nezbývá. Ale dovedete si představit, jak se tento plošný zákaz realizuje třeba v Ostravě, Krně, nebo Praze, kde je hazardní mafie s politiky a úředníky propojena zcela neprostupně? Do toho budou obce naříkat, že je to pro ně důležitý příjem a že přeci nemohou přijít o desítky až stovky milionů („externality“ platí stát). Zákon na občany v těchto městech jednoduše kašle.
  • Povolení na terminály či kasina, které se realizují před vstupem tohoto zákona v platnost (dle návrhu 1. 1. 2011) a hlavně před vydáním eventuální obecní plošné vyhlášky – tam, kde se k tomu zastupitelé nějak donutí – budou platit bezohledně dalších 10 let. Že si k první lednu 2011 zažádají všichni o povolení terminálů všude, je jasné a není proti tomu myslím žádná možná obrana.

Čekání na vraždu

V Praze proti tomu vznikla petice „Za právo obcí reálně omezovat hazard na svém území“. S ní se sice není možné plně ztotožnit – když by opravdu obec hazard nechtěla, prostě ho podle novely zakáže a nebudou to moct povolovat jen svým spřízněným „podnikatelům“ – ale je dle mne nutné ji podpořit. Kvůli tomu, že zkorumpovaní politici a úředníci k plošnému zákazu jen tak nepřistoupí (proč by se také tak hlasitě ozývala pražská ODS, která sice „bojuje“ proti hazardu a veškeré korupci – jak všichni víme – ale s plošným zákazem hazardu by měla problém) a bez něj si stát přeje hazard všude. Dokud nezačnou chcípat lidi, co zastupitele velkých měst asi tak přesvědčí, aby hazard zakázali všude? Umíte si někdo představit, jak je k tomu donutit? Na to jste, milí členové Rozpočtového výboru, nepomyslili?!?!

Novela jde to do třetího, tj. konečného čtení na této schůzi PSP, ve středu nebo v pátek. Aspoň už bude brzo jasno, jak to která strana a poslanci s tím hazardem majou…

Jak to ve sněmovně dopadlo (středa 14. 4: 2010):

Poslanci nakonec 163 pro nikdo proti schválili původní novelu zákona! Jde to teď do Senátu, kde se to chystá ODS nějak pozměnit a vrátit zpět. Patrně se to stihne projednat na květnové schůzi. Takže je možné, že od 1. července bude obce moci regulovat účinně všechen hazard a stát dá zaráz garanci, že v sousedství výše zmíněných budov (a v nich) nebudou moci být automaty. Doufejme, že se zákonodárná iniciativa dále vydá cestou maximální centrální regulace hazardu, s nastavením férového prostředí pro regulaci hazardu v obcích. (Pokud tedy nebudou mít zákonodárci na to, aby hazard soustředili plně pod centrální stát a nechali v provozu třeba pár kasin a zbytek zakázali.)